3. oktober 2022
Tekststørrelse
Kontrast
VIL HA ELDRE I ARBEID: – Det er jo fantastisk at vi lever så mye lengre enn før, men vi kan ikke ha store deler av befolkningen gående uvirksom, sier Astrid Nøklebye Heiberg (80). Foto: Werner Juvik

Eldrestrategen

Astrid Nøklebye Heiberg vil omgjøre eldrebølgen – den grå tsunamien – til positiv bølgekraft.
– Vi må gjøre noe for at de som vil, kan og har kompetanse står lengre i arbeid, sier hun.

AktuellProfil-3-2016

Funkis-politikeren

Synne Lerhol leder Unge Funksjonshemmede fra en rullestol og er arbeidsleder for et eget team som hjelper henne til å leve et selvstendig liv. Det er nettopp hva hun ønsker at flere unge med funksjonsnedsettelser skal få oppleve.

TAR UTFORDRINGEN: Trygve Nordby er fagsjef i Oslo kommune og skal koordinere håndteringen av flyktningsituasjonen. 1000 flyktninger skal bosettes i Oslo i år, og byen må forberedes på asylankomster.

Flyktninghjelperen

Trygve G. Nordby har fått et helt møterom til kontor i toppen av Oslo rådhus. Her samler han de som arbeider for at 1000 nye flyktninger i hovedstaden skal få bolig, jobb og hjelp.

JOBB ER MEDISIN: – Man trenger ikke hvile i flere år selv om man har flyktet og opplevd vonde ting. Vi må ikke sykeliggjøre flyktningene. Selv om en person går i behandling kan han være i aktivitet. Jobb er medisin, sier Narges Pourzia. Hun kom selv til Norge som flyktning fra Iran for snart tretti år siden.

Flyktningemoder’n

Narges Pourzia klemmer og krangler med flyktningene hun skal inkludere i kommunen. «Tøff kjærlighet» gjør Rælingen til den flinkeste i klassen med å få flyktninger i jobb.

PRISBELØNT ENTREPRENØR: – En sosial entreprenør er en person som ved enhver anledning føler seg ansvarlig for det som ikke fungerer i samfunnet og som gjør noe med det, sier Ingeborg Omdal Lykseth. Hun er prisbelønt for å hjelpe unge med å finne fremtidsdrømmen.

Drømmefangeren

Da kua hennes datt i brønnen da hun var barn, prøvde hun å redde den. Å hjelpe de som faller utenfor, har vært retningen på livet til Ingeborg Omdal Lykseth siden da.

INSPIRATOR: – Vi må bry oss, sier Marco Elsafadi. I november kommer han på Velferdkonferansen 2015 – for å inspirere ansatte i Nav, attføringsfeltet og næringslivet og andre som er opptatt av et inkluderende arbeidsliv.

Relasjonshøvdingen

Marco Elsafadi er kjent som en glimrende foredragsholder, rollemodell og inspirator. I november kan du møte ham på Velferdkonferansen «Jobb for alle – visjon, virkelighet eller umulighet».

LØNNSOM INKLUDERING: Ingrid A. Ihme kom inn i Telenor Open Mind som deltager i 1996 og endte opp som leder for det hele. – En evaluering viste at 75 prosent av deltagere kom seg ut i arbeid og at samfunnet hadde spart 100 millioner kroner på ti år. Det er med andre ord lønnsomt for alle parter å satse på inkludering, fastslår hun.

Inkluderingsdirektøren

Hun kutter svingene lydløst i sin firehjuls doning inne i bygg K på Telenors hovedkontor. Et bulkete bilskilt fra New York henger bakpå. Registreringsnummeret er Ingrid.

FOR HOMOGENT: – At mange har innvandret til Norge, gjør ikke at vi automatisk blir et multikulturelt land. Etnosentrismen er sterk i Norge, og villigheten til å se noe verdifullt i andres kultur er lav. Sånn sett mener jeg det norske samfunnet fortsatt er altfor homogent, sier Ervin Kohn.

Pluralisten

Som barn var Ervin Kohn aktiv svømmer, skøyteløper og bryter. Nå går de sportslige interessene mer i retning av bridge, golf og meningsbryting.

OVERTAR ETTER PIONER: Tor Slaathaug overtar etter mannen som skapte Stiftelsen Rettferd for taperne. – Jeg kan ikke, og skal ikke bli noen ny Ola Ødegaard, fastslår den nye generalsekretæren.

Tapernes nye stemme

Som 13-åring sang Tor Bernhard Slaathaug tenorstemmen i domkirkens guttekor i Tønsberg. Nå skal 35-åringen bruke stemmen til å tale tapernes sak.

TETT OPPFØLGING: Det er vanskelig å få til tett og individuell oppfølging med mer enn 20-30 brukere per ansatt. I dag kan antallet brukere per ansatt være opp mot 300, sier tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud i Nav.

Navs forsvarskjempe

Tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, elsker musikk. Men han må tåle sure toner i media når Nav opptrer umusikalsk.  Da trer han inn som forsvarer og pedagog. Godt han er arvelig belastet.

Levert av CustomPublish AS